skip to Main Content

7 tips voor een ideale werkplek

Bestaat er zoiets als dé ideale werkplek? In onze ogen blijft het sterk afhankelijk van het type organisatie en haar medewerkers. Het gebouw of de fysieke omgeving speelt ook een belangrijke rol. Sommige aanpassingen zijn gewoonweg niet mogelijk.

Er zijn wel een aantal punten die we altijd meenemen om een ideale werkplek te creëren. Welke zijn dat?

1. Betrek medewerkers

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door medewerkers te betrekken geef je ze invloed en controle. Daar voelen ze zich goed bij. En dat uit zich in stijging van plezier, verbinding, loyaliteit en productiviteit.

2. Bekijk de manier van werken

Neem als uitgangspunt altijd de manier van werken. Of het nu blijft zoals het is of dat dit verandert. Kijk naar wat nodig is om dit werk te ondersteunen. Dat kan per afdeling verschillen. En prikkel altijd een beetje. Dat haalt mensen ook een beetje uit hun comfortzone en zorgt voor creativiteit en nieuwe energie.

3. Creëer een veilige indeling

Bekeken vanuit de omgevingspsychologie maakt het nogal wat uit hoe mensen in de ruimte zitten. Zit je bijvoorbeeld met je rug naar een open ruimte of deur, zal je dat als onveilig ervaren. En onbewust kost je dat energie. Of je dichtbij de koffieautomaat zit of in een wat rustiger hoekje, maakt ook veel verschil. Bij de koffieautomaat komen veel mensen. Over die mensen heb je geen controle. Dit zorgt niet alleen voor afleiding maar ook voor onrust. Je blijft veel meer alert. In een rustige hoek heb je overzicht en is die vorm van controle niet nodig. Zo zijn er nog legio aspecten waar je rekening mee moet houden. En dit hangt ook weer sterk samen met de manier van werken.

4. Geef mensen iets te kiezen

Geef mensen letterlijk de ruimte om te kiezen waar ze werken. Eigenlijk geldt voor praktisch alle werkzaamheden dat het de ene keer prettig is om geconcentreerd te werken. En op andere momenten is juist contact met anderen weer heel belangrijk. Ook op een vaste plek is het belangrijk om op verschillende manieren te werken. Zo zijn gesprekken anders wanneer er een tafel tussen staat. Of wanneer je hoog of laag zit. Staand brainstormen werkt anders dan zittend. En ook staan aan je bureau geeft weer een andere dynamiek.

5. De juiste verlichting

Verlichting is heel belangrijk en wordt vaak onderschat. Natuurlijk moet een ruimte en specifiek een werkplek goed verlicht zijn. Donkere hoeken geven een vervelend gevoel. Maar met licht kan je nog zoveel meer. Je kan bijvoorbeeld invloed uitoefenen op de ‘after lunch dip’. De sfeer en uitstraling kan je er sterk mee beïnvloeden door contrast in verlichting aan te brengen. En juist niet alles egaal te belichten met platen in je systeemplafond. Zo creëer je spanning.

Er is veel meer mogelijk dan de standaard verlichting.

6. Zorg voor groen

Gelukkig staan er steeds meer planten in kantoorruimtes. En dat is ontzettend belangrijk. Want planten helpen ons ontspannen, zijn een goede remedie tegen stress en verbeteren onze stemming. Zelfs één plant heeft al effect. Het maakt elke inrichting compleet en aangenaam. Het is meer dan de finishing touch.

7. Gebruik technologie

Wanneer de werkomgeving verandert en mogelijk ook de manier van werken, zorg er dan voor dat de medewerkers over alle technologie beschiken om dit zo prettig mogelijk te maken. Als je bijvoorbeeld minder werkplekken wilt, zal je er voor moeten zorgen dat medewerkers toch niet steeds naar kantoor hoeven te komen om te vergaderen. Geef de mogelijkheid om op andere manieren met elkaar te overleggen. Wil je flexibiliteit in ruimte, neem dan de technologie mee om dit te ondersteunen.

Back To Top